INFORMATII UTILE pensionarilor, angajatorilor si detinatorilor de arhive, privind eliberarea de noi adeverinte prin care se atesta nominalizarea persoanelor care au desfasurat activitate in grupa I sau a II-a de munca

      Avand in vedere necesitatea aplicarii unitare la nivelul caselor teritoriale de pensii a prevederilor Ordinului MMFES nr. 590/2008 pentru aprobarea Procedurii privind modul de intocmire si eliberare a adeverintelor prin care se atesta activitatea desfasurata in locuri de munca incadrate in grupele I si/sau a II-a de munca, potrivit legislatiei anterioare datei de 1.04.2001, CNPAS face urmatoarele precizari:

       1. In conformitate cu prevederile de la punctul 6 din Ordinul nr. 50/1990 al Ministerului Muncii si Ocrotirilor Sociale, Ministerului Sanatatii si Comisiei Nationale pentru Protectia Muncii, nominalizarea persoanelor care se incadrau in grupele I si a II-a de munca s-a facut de catre conducerile unitatilor impreuna cu sindicatele libere din unitati, tinandu-se seama de conditiile concrete in care si-au desfasurat activitatea persoanele respective.
      Potrivit prevederilor alineatului al doilea de la punctul 15 din ordinul mentionat, unitatile aveau obligatia sa analizeze si sa precizeze, in termen de 30 de zile de la data aprobarii ordinului, pe baza documentelor existente in unitate, situatia incadrarii personalului in grupele I si a II-a de munca incepand cu data de 18.03.1969.
      Conform prevederilor punctului 8 din Ordinul amintit, perioada de timp in care o persoana a avut sarcina sa lucreze integral sau o parte din programul de munca in astfel de locuri se stabilea de catre conducerea unitatii sau prin prevederile legale care reglementau atributiile de serviciu ce reveneau fiecarei persoane in raport cu functia indeplinita.

       2. Referitor la persoanele care, la data de 1.02.1990, aveau calitatea de pensionari si care si-au desfasurat activitatea in locuri de munca prevazute, potrivit reglementarilor existente pana in anul 1990, a fi incadrate in grupele I sau a II-a de munca (Ordinul MMOS nr. 50/1990 in forma initiala, publicat in Monitorul Oficial nr. 38/20.03.1990) acestea beneficiaza de drepturile conferite de incadrarea in grupa superioara de munca. (Decizia Curtii Constitutionale nr. 87 publicata in M.Of. nr. 352/26.07.1999)
      Rezulta ca incadrarea activitatilor sau a locurilor de munca in grupe superioare de munca s-a efectuat sau trebuia sa se efectueze in momentul aparitiei fiecarui act normativ care reglementa aceasta situatie, iar nominalizarea persoanelor sa poata fi probata cu documente verificabile, existente in cadrul unitatilor angajatoare.

      3. Atragem atentia asupra faptului ca actele normative care reglementau incadrarea in fostele grupe I si a II-a de munca au fost abrogate la data intrarii in vigoare a Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale (art.198 din lege).
      Dupa aceasta data nu mai exista baza legala pentru incadrarea locurilor de munca, activitatilor si categoriilor profesionale cu conditii deosebite in grupe superioare de munca, iar eliberarea adeverintelor privind atestarea faptului ca, in anumite perioade anterioare datei de 1.04.2001, o persoana si-a desfasurat activitatea in locuri de munca incadrate in grupele I si a II-a de munca, se va face numai daca NOMINALIZAREA PERSOANEI s-a facut anterior datei de 1.04.2001 si numai pe baza documentelor intocmite la acea vreme, verificabile, aflate in evidenta angajatorilor sau detinatorilor de arhive (proces-verbal, decizie, tabel, hotararea consiliului de administratie si a sindicatului privind nominalizarea persoanelor incadrate in grupe superioare de munca, pontaje lunare, registrul de evidenta a intrarilor in subteran etc.).
       Altfel spus, in prezent, angajatorii si cu atat mai mult detinatorii de arhive, nu au temei legal pentru a nominaliza noi persoane ori pentru a incadra activitati desfasurate anterior datei de 1.04.2001, in grupe superioare de munca, ci doar pentru a atesta un fapt consumat anterior datei de 1.04.2001 - prin adeverinte eliberate conform Ordinului MMFES nr. 590/2008, ori prin inscrieri in carnetul de munca, conform Decretului nr. 92/1976.

      4. Dupa data intrarii in vigoare a Ordinului MMFES nr. 590/2008, respectiv data de 24.09.2008, angajatorii sau detinatorii de arhive intocmesc si elibereaza adeverinte conform modelului prevazut in Anexa la Ordin, numai in baza documentelor verificabile, aflate in evidentele acestora.
      Adeverintele se completeaza in mod obligatoriu la toate rubricile prevazute, respectandu-se prevederile art. 160 alin.(7) din Legea nr. 19/2000, asa cum a fost introdus prin Legea nr. 44/2006.

      5. Adeverintele nevalorificate la stabilirea si/sau recalcularea pensiilor, intocmite si eliberate ANTERIOR intrarii in vigoare a Ordinului MMFES nr. 590/2008, se utilizeaza la stabilirea si/sau modificarea drepturilor de pensie daca indeplinesc conditiile legale de valabilitate, chiar daca strict formal, nu sunt conforme cu modelul din anexa la Ordin (pe fond, insa, ele trebuie sa contina aceleasi elemente).

      6. Subliniem faptul ca, in situatia persoanelor carora le-au fost valorificate activitatile desfasurate in grupe superioare de munca, NU ESTE NECESARA PREZENTAREA DE NOI ADEVERINTE.

      7. In conformitate cu prevederile Decretului nr. 92/16.04.1976 privind carnetul de munca si ale Ordinului MM nr. 136/29.07.1976 pentru aprobarea metodologiei de intocmire, completare, pastrare si evidenta a carnetului de munca, inregistrarea in carnetul de munca a activitatilor desfasurate in grupele I sau a II-a de munca era obligatorie.
      In situatia persoanelor in ale caror carnete de munca exista inregistrari ale activitatilor desfasurate in grupa I sau a II-a de munca, dar care nu au putut sau nu pot fi valorificate din cauza unor vicii de forma sau de fond, inlaturarea acestora se poate face numai in baza adeverintelor intocmite si eliberate in conformitate cu prevederile Ordinului MMFES nr. 590/2008.

    Mai jos este modelul de adeverinta prevazut in Anexa la Ordinul nr.590/2008.

 

 

 

UNITATEA ___________________

C.U.I. ________/Cod fiscal _______

Adresa _______ Telefon _________

Nr. __________/Data ___________

A D E V E R I N T A

Se adevereste prin prezenta ca doamna/domnul ____________________________________________,

nascuta/nascut la data de _______________ in localitatea ______________________, judetul _____________,

sectorul ___, avand C.N.P. ____________________________, a fost angajata/angajat cu contract individual de

munca la societatea*) _____________________________________, in perioada de la ____________________

pana la _______________________.

In perioada de la ___________ pana la __________, avand meseria/functia de ____________________,

a fost incadrata/incadrat in grupa**) _____________ de munca, in procent de _______%, conform nominalizarii

efectuate prin ___________________________________________________________________________***)

Temeiul juridic al incadrarii in grupa**) __________de munca il reprezinta

______________________________________________________________________________________****)

OBSERVATII:

_________________________________________________________________________________________

Mentionam ca prezenta adeverinta s-a eliberat in baza documentelor, verificabile, aflate in arhiva societatii, cunoscandu-se atat prevederile art. 288 si 289 din Codul penal, referitoare la falsul in inscrisuri oficiale, cat si prevederile legislatiei de reglementare a pensiilor din sistemul public, potrivit carora angajatorul poarta intreaga raspundere pentru valabilitatea si corectitudinea actelor doveditoare utilizate la stabilirea drepturilor de pensie.

Conducatorul unitatii,

___________________

(numele, prenumele, semnatura si stampila)

Directia/Serviciul cu atributii

salarizare personal

_____________________

(nume, prenume, semnatura)

Intocmit

______________

(nume, prenume, semnatura)

*) Se completeaza denumirea societatii sau, dupa caz, eventualele denumiri anterioare.

**) Se completeaza I sau II.

***) Se completeaza actul administrativ emis de unitate, conform prevederilor Ordinului ministrului muncii si ocrotirilor sociale, al ministrului sanatatii si al presedintelui Comisiei Nationale pentru Protectia Muncii nr. 50/1990 pentru precizarea locurilor de munca, activitatilor si categoriilor profesionale cu conditii deosebite care se incadreaza in grupele I si II de munca in vederea, pensionarii (proces-verbal, decizie, tabel, hotatarea

consiliului de administratie si a sindicatului privind nominalizarea persoanelor incadrate in grupe superioare de munca, pontajele lunare, registrul de evidenta a intrarilor in subteran etc. ).

****) Se completeaza actul normativ (nr., data, pozitie, anexa etc.) care anterior datei de 1 aprilie 2001 a constituit temei juridic pentru incadrarea in grupa superioara de munca:

● pentru perioada anterioara datei de 18 martie 1969 incadrarea in grupa I sau II de munca s-a facut cu respectarea Instructiunilor nr. 1.040/1967 care cuprind meseriile si functiile prevazute in grupele I si II de munca;

● pentru perioada lucrata dupa data de 18 martie 1969 pana la data de 1 aprilie 2001, incadrarea in grupe superioare de munca s-a facut conform Ordinului ministrului muncii si ocrotirilor sociale, al ministrului sanatatii si al presedintelui Comisiei Nationale pentru Protectia Muncii nr. 50/1990, ordin ce a inlocuit ordinele Ministerului Muncii si Ministerului Sanatatii nr. 59/1969, 105/1976 si 210/1977;

● pentru perioada lucrata dupa data de 1 martie 1990 pana la data de 1 aprilie 2001, incadrarea in grupele I si II de munca s-a facut conform Ordinului ministrului muncii si protectiei sociale, al ministrului sanatatii si al presedintelui Comisiei Nationale pentru Protectia Muncii nr. 125/1990;

● conform altor acte normative in vigoare la data respectiva.

OBSERVATII: Se va completa cu precizări suplimentare, după caz, in situatia persoanelor care au lucrat in aceleasi conditii cu muncitorii. Campurile marcate cu asterisc sunt obligatoriu de completat.